Serwis sadyogrody.pl podał ostatnie dostępne w tym roku dane dotyczące konsumpcji. Dotyczą one wzrostu spożycia warzyw względem listopada ubiegłego roku.
Wśród liczby konsumentów największy wzrost odnotowała cukinie – 2,6 mln. Na drugim miejscu ze wzrostem o 1,9 mln konsumentów uplasował się ogórek. 1,6 mln to wzrost jaki zanotowały boczniaki oraz pieczarki.
Jeśli chodzi o procentowy wzrost liczby konsumentów to względem listopada 2022 liczba konsumentów boczniaków wzrosła o 36%, zaś cukinii o 24%. W zestawieniu na kolejnych miejscach znalazły się dynia i pieczarka, z wynikiem odpowiednio 11% i 10%.
Źródło: sadyogrody.pl
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej