Serwis sadyogrody.pl podał ostatnie dostępne w tym roku dane dotyczące konsumpcji. Dotyczą one wzrostu spożycia warzyw względem listopada ubiegłego roku.
Wśród liczby konsumentów największy wzrost odnotowała cukinie – 2,6 mln. Na drugim miejscu ze wzrostem o 1,9 mln konsumentów uplasował się ogórek. 1,6 mln to wzrost jaki zanotowały boczniaki oraz pieczarki.
Jeśli chodzi o procentowy wzrost liczby konsumentów to względem listopada 2022 liczba konsumentów boczniaków wzrosła o 36%, zaś cukinii o 24%. W zestawieniu na kolejnych miejscach znalazły się dynia i pieczarka, z wynikiem odpowiednio 11% i 10%.
Źródło: sadyogrody.pl
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej