Jak podaje serwis focus.pl naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan przeprowadzili badania, z których wynika, że dieta bogata w owoce i warzywa ma wpływ na łagodzenie stresu.
Badania zostały przeprowadzone na ponad 8 tysiącach Australijczyków w wieku 25-91 lat. Z badań wynika, że osoby jedzące dziennie co najmniej 470 g owoców i warzyw mają o 10 proc. niższe poziomy stresu od tych, u których dzienna dawka wynosi tylko 230 g. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść każdego dnia co najmniej 400 g owoców i warzyw.
Dokładny mechanizm, dzięki któremu owoce i warzywa łagodzą stres nie jest znany. Autorka analizy tłumaczy, że odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze. Witaminy, minerały, flawonoidy i karotenoidy redukują stany zapalne i stres oksydacyjny, tym samym poprawiają stan psychiczny – przekonuje Radavelli-Bagatini.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej