Jak podaje serwis focus.pl naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan przeprowadzili badania, z których wynika, że dieta bogata w owoce i warzywa ma wpływ na łagodzenie stresu.
Badania zostały przeprowadzone na ponad 8 tysiącach Australijczyków w wieku 25-91 lat. Z badań wynika, że osoby jedzące dziennie co najmniej 470 g owoców i warzyw mają o 10 proc. niższe poziomy stresu od tych, u których dzienna dawka wynosi tylko 230 g. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść każdego dnia co najmniej 400 g owoców i warzyw.
Dokładny mechanizm, dzięki któremu owoce i warzywa łagodzą stres nie jest znany. Autorka analizy tłumaczy, że odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze. Witaminy, minerały, flawonoidy i karotenoidy redukują stany zapalne i stres oksydacyjny, tym samym poprawiają stan psychiczny – przekonuje Radavelli-Bagatini.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej