Jak podaje serwis focus.pl naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan przeprowadzili badania, z których wynika, że dieta bogata w owoce i warzywa ma wpływ na łagodzenie stresu.
Badania zostały przeprowadzone na ponad 8 tysiącach Australijczyków w wieku 25-91 lat. Z badań wynika, że osoby jedzące dziennie co najmniej 470 g owoców i warzyw mają o 10 proc. niższe poziomy stresu od tych, u których dzienna dawka wynosi tylko 230 g. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść każdego dnia co najmniej 400 g owoców i warzyw.
Dokładny mechanizm, dzięki któremu owoce i warzywa łagodzą stres nie jest znany. Autorka analizy tłumaczy, że odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze. Witaminy, minerały, flawonoidy i karotenoidy redukują stany zapalne i stres oksydacyjny, tym samym poprawiają stan psychiczny – przekonuje Radavelli-Bagatini.
W 2025 roku import ogórków do Polski osiągnął rekordowy poziom. W okresie od stycznia do maja zaimportowano ponad 41 tys. ton ogórków z aż 21 krajów. Największym dostawcą była Hiszpania, z której sprowadzono...
zobacz więcej
W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu przybliżającym różne ogrodowe rośliny przedstawiamy Budleję. Jest to efektowna roślina ozdobna, która zyskuje coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jej...
zobacz więcej
Zakupy w Centrum Ogrodniczym Jurek to prawdziwa przyjemność dla każdego miłośnika roślin! To miejsce, gdzie znajdziesz ogromny wybór roślin – od klasycznych kwiatów i krzewów,...
zobacz więcej