Jak podaje serwis focus.pl naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan przeprowadzili badania, z których wynika, że dieta bogata w owoce i warzywa ma wpływ na łagodzenie stresu.
Badania zostały przeprowadzone na ponad 8 tysiącach Australijczyków w wieku 25-91 lat. Z badań wynika, że osoby jedzące dziennie co najmniej 470 g owoców i warzyw mają o 10 proc. niższe poziomy stresu od tych, u których dzienna dawka wynosi tylko 230 g. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść każdego dnia co najmniej 400 g owoców i warzyw.
Dokładny mechanizm, dzięki któremu owoce i warzywa łagodzą stres nie jest znany. Autorka analizy tłumaczy, że odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze. Witaminy, minerały, flawonoidy i karotenoidy redukują stany zapalne i stres oksydacyjny, tym samym poprawiają stan psychiczny – przekonuje Radavelli-Bagatini.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej