Niemieckim naukowcom udało się wyhodować warzywa na Antarktydzie, które rozwijały się w specjalnych „szklarniach” Eden Isse. Rośliny rosły bez ziemi, dostępu do światła słonecznego oraz bez pestycydów.
W sumie zebrano 70 rzodkiewek, 18 ogórków oraz ponad trzy kilogramy sałaty.
Warzywa zostały zasadzone na specjalnych metolowych płytach i mają zapewnioną odpowiednią temperaturę 24°C oraz nasłonecznienie przez 16 godzin na dobę. Otrzymują też specjalną mieszankę nawadniającą.
Specjaliści pracujący przy projekcie zapewniają, że hodowane w ten sposób warzywa będą niezastąpionym rozwiązaniem dla astronautów, którzy w przyszłości będą brać udział w misjach na Marsa.
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej