Niemieckim naukowcom udało się wyhodować warzywa na Antarktydzie, które rozwijały się w specjalnych „szklarniach” Eden Isse. Rośliny rosły bez ziemi, dostępu do światła słonecznego oraz bez pestycydów.
W sumie zebrano 70 rzodkiewek, 18 ogórków oraz ponad trzy kilogramy sałaty.
Warzywa zostały zasadzone na specjalnych metolowych płytach i mają zapewnioną odpowiednią temperaturę 24°C oraz nasłonecznienie przez 16 godzin na dobę. Otrzymują też specjalną mieszankę nawadniającą.
Specjaliści pracujący przy projekcie zapewniają, że hodowane w ten sposób warzywa będą niezastąpionym rozwiązaniem dla astronautów, którzy w przyszłości będą brać udział w misjach na Marsa.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej