Niemieckim naukowcom udało się wyhodować warzywa na Antarktydzie, które rozwijały się w specjalnych „szklarniach” Eden Isse. Rośliny rosły bez ziemi, dostępu do światła słonecznego oraz bez pestycydów.
W sumie zebrano 70 rzodkiewek, 18 ogórków oraz ponad trzy kilogramy sałaty.
Warzywa zostały zasadzone na specjalnych metolowych płytach i mają zapewnioną odpowiednią temperaturę 24°C oraz nasłonecznienie przez 16 godzin na dobę. Otrzymują też specjalną mieszankę nawadniającą.
Specjaliści pracujący przy projekcie zapewniają, że hodowane w ten sposób warzywa będą niezastąpionym rozwiązaniem dla astronautów, którzy w przyszłości będą brać udział w misjach na Marsa.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej