Niedawno pisaliśmy o dobrej sytuacji na rynku hiszpańskiej cebuli. Tym razem parę słów o trudnym sezonie brokułowym w tym kraju.
Serwis Freshplaza podaje, że niekorzystna pogoda spowodowała spore straty w sektorze brokuła. Obfite deszcze i wysoka temperatura wpłynęły na to, że zbiory rozpoczęły się prawie dwa tygodnie później.
Nacho Domènech, vice prezes Proexport potwierdził, że nadmiar wilgoci oraz wysoka temperatura spowodowały wiele problemów z jakością z powodu chorób takich jak 'botrytis’, przez co część zbiorów musiała zostać odrzucona. Produkcja brokuła została zmniejszona, a ceny pozostały poniżej kosztów produkcji. Jest to sytuacja inna niż w ubiegłym roku, gdy również początek sezonu był trudny z powodu niedoborów produktów, jednak ceny pozostały na wysokim poziomie.
A my zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na brokuły.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej