Jak podaje serwis fresh-market.pl, na niedawnym kongresie Euronion zdecydowano o zwiększeniu areału przeznaczonego pod uprawę cebuli w większości europejskich krajów. Ogromny wpływ na produkcję tego warzywa mają zmiany klimatyczne, które dosięgają często cały kraj lub wybrany jego obszar. Zauważono, że negatywne zdarzenia klimatyczne zdarzają się coraz częściej.
Kongers podkreślił, że z punktu widzenia produkcji, podaż cebuli średnich kalibrów (Niemcy, Ukraina, Polska i Francja) zmniejszyła się w 2021 roku: 10 procent produkcji było poniżej 40 mm; 75 procent między 40 a 80 mm i 15 procent powyżej 70 mm. W 2020 roku te odsetki wynosiły odpowiednio 8, 81 i 11 procent.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej