W poniedziałek 16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Święto to zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku. 16 października nie jest datą przypadkową – jest to rocznica utworzenia tej organizacji w 1945 roku. Święto obchodzone jest corocznie na całym świecie, a jego głównym założeniem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Instytut Kantar Millward Brown przedstawił na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności raport „Nie marnuj jedzenia”. Wynika z niego, że blisko 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Liczba ta utrzymuje się na podobnym poziomie już od kilku lat.
Wśród najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów znalazły się kolejno: pieczywo (51%) wędliny (49%), warzywa (33 %), owoce (32%) oraz jogurty (16%.). Aż 34% pytanych osób twierdzi, że głównym powodem wyrzucania żywności jest przegapienie terminu jej ważności, zaś 15% przyznaje, że kupuje zbyt dużo jedzenia.
Banki Żywności organizują podczas Światowego Dnia Żywności wiele inicjatyw, mających na celu uświadomienie problemu marnowania żywności, angażując zarówno dzieci jak i dorosłych.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a więc czas najwyższy, aby pomyśleć o świątecznych dekoracjach do domów oraz ogrodów. Serdecznie zapraszamy do naszego Centrum Ogrodniczego...
zobacz więcej
Firma Hazera poleca kolejną nowość w swojej ofercie. Jest to kapusta biała 17-1757 F1 w typie znanej odmiany Emily F1. 17-1757 F1 to odmiana...
zobacz więcej
21 listopada 2023 na profilu FB i kanale YouTube serwisu warzywapolowe.pl odbędzie się webinarium podsumowujące tegoroczny projekt 𝐊𝐚𝐥𝐚𝐟𝐢𝐨𝐫𝐨𝐰𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐨 𝐅𝐚𝐫𝐦𝐚 2023. Spotkanie...
zobacz więcej
Pomidor V633 (CORNAROSE) F1 to nowa propozycja od firmy Hazera. Kształtem przypomina odmianę Cornabel ale jest w kolorze pink. Odmiana ta polecana jest do uprawy na 8-12...
zobacz więcej