W poniedziałek 16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Święto to zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku. 16 października nie jest datą przypadkową – jest to rocznica utworzenia tej organizacji w 1945 roku. Święto obchodzone jest corocznie na całym świecie, a jego głównym założeniem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Instytut Kantar Millward Brown przedstawił na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności raport „Nie marnuj jedzenia”. Wynika z niego, że blisko 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Liczba ta utrzymuje się na podobnym poziomie już od kilku lat.
Wśród najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów znalazły się kolejno: pieczywo (51%) wędliny (49%), warzywa (33 %), owoce (32%) oraz jogurty (16%.). Aż 34% pytanych osób twierdzi, że głównym powodem wyrzucania żywności jest przegapienie terminu jej ważności, zaś 15% przyznaje, że kupuje zbyt dużo jedzenia.
Banki Żywności organizują podczas Światowego Dnia Żywności wiele inicjatyw, mających na celu uświadomienie problemu marnowania żywności, angażując zarówno dzieci jak i dorosłych.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej