Już jutro, 16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało ustanowione przez FAO – Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Ma ono przypominać o niezwykle ważnej roli owoców oraz warzyw w codzienniej diecie.
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw w piątkowy wieczór warszawski Pałac Nauki i Kultury zostanie podświetlony na 5 kolorów. Każdy z kolorów reprezentować będzie grupe kolorystyczną owoców i warzyw: żółty (marchew, dynia), czerwony (jabłka, pomidory, wiśnie, papryka, truskawki), zielony (szpinak, sałata, ogórek), filoletowy (bakłażan, aronia, porzeczki), biały (cebula, por, pieczarki).
Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów – organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej