Już jutro, 16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało ustanowione przez FAO – Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Ma ono przypominać o niezwykle ważnej roli owoców oraz warzyw w codzienniej diecie.
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw w piątkowy wieczór warszawski Pałac Nauki i Kultury zostanie podświetlony na 5 kolorów. Każdy z kolorów reprezentować będzie grupe kolorystyczną owoców i warzyw: żółty (marchew, dynia), czerwony (jabłka, pomidory, wiśnie, papryka, truskawki), zielony (szpinak, sałata, ogórek), filoletowy (bakłażan, aronia, porzeczki), biały (cebula, por, pieczarki).
Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów – organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej