Już jutro, 16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało ustanowione przez FAO – Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Ma ono przypominać o niezwykle ważnej roli owoców oraz warzyw w codzienniej diecie.
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw w piątkowy wieczór warszawski Pałac Nauki i Kultury zostanie podświetlony na 5 kolorów. Każdy z kolorów reprezentować będzie grupe kolorystyczną owoców i warzyw: żółty (marchew, dynia), czerwony (jabłka, pomidory, wiśnie, papryka, truskawki), zielony (szpinak, sałata, ogórek), filoletowy (bakłażan, aronia, porzeczki), biały (cebula, por, pieczarki).
Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów – organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej