We Francji, w St-Pol-de-Léon – najważniejszym francuskim regionie produkcji kapusty, odbyła się konferencja poświęcona uprawom warzyw kapustnych.
Organizatorem konferencji była firma Syngenta, a wśród poruszanych tematów znalazły się zagadnienia takie jak: konsumpcja i trendy, produkcja globalna, rosnący problem odporności na choroby, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialnych strategii ochrony upraw i perspektyw poprawy odporności.
Jak podaje serwis freshplaza.com według szacunków powierzchnia upraw warzyw kapustnych na świecie to 4,5 mln hektarów. Najczęściej uprawia się kapustę białą (1,8 miliona hektarów) oraz kapustę pekińską (1,5 mln hektarów). Kolejne miejsca należą do kalafiora (970 000 hektarów) oraz brokuła (300 000 hektarów).
Jeżeli chodzi o rozłożenie na mapie świata upraw kapustnych, to pierwsze miejsce zajmuje Azja – 3,6 miliona hektarów, drugie Europa – 450 000 hektarów, zaś trzecie Afryka – 360 000 hektarów.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej