We Francji, w St-Pol-de-Léon – najważniejszym francuskim regionie produkcji kapusty, odbyła się konferencja poświęcona uprawom warzyw kapustnych.
Organizatorem konferencji była firma Syngenta, a wśród poruszanych tematów znalazły się zagadnienia takie jak: konsumpcja i trendy, produkcja globalna, rosnący problem odporności na choroby, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialnych strategii ochrony upraw i perspektyw poprawy odporności.
Jak podaje serwis freshplaza.com według szacunków powierzchnia upraw warzyw kapustnych na świecie to 4,5 mln hektarów. Najczęściej uprawia się kapustę białą (1,8 miliona hektarów) oraz kapustę pekińską (1,5 mln hektarów). Kolejne miejsca należą do kalafiora (970 000 hektarów) oraz brokuła (300 000 hektarów).
Jeżeli chodzi o rozłożenie na mapie świata upraw kapustnych, to pierwsze miejsce zajmuje Azja – 3,6 miliona hektarów, drugie Europa – 450 000 hektarów, zaś trzecie Afryka – 360 000 hektarów.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej