We Francji, w St-Pol-de-Léon – najważniejszym francuskim regionie produkcji kapusty, odbyła się konferencja poświęcona uprawom warzyw kapustnych.
Organizatorem konferencji była firma Syngenta, a wśród poruszanych tematów znalazły się zagadnienia takie jak: konsumpcja i trendy, produkcja globalna, rosnący problem odporności na choroby, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialnych strategii ochrony upraw i perspektyw poprawy odporności.
Jak podaje serwis freshplaza.com według szacunków powierzchnia upraw warzyw kapustnych na świecie to 4,5 mln hektarów. Najczęściej uprawia się kapustę białą (1,8 miliona hektarów) oraz kapustę pekińską (1,5 mln hektarów). Kolejne miejsca należą do kalafiora (970 000 hektarów) oraz brokuła (300 000 hektarów).
Jeżeli chodzi o rozłożenie na mapie świata upraw kapustnych, to pierwsze miejsce zajmuje Azja – 3,6 miliona hektarów, drugie Europa – 450 000 hektarów, zaś trzecie Afryka – 360 000 hektarów.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej