W Polsce występuje obecnie trudna sytuacja hydrologiczna, która powoduje zwiększenie cen warzyw w sklepach.
Spadek produkcji warzyw w Unii Europejskiej spowodowany jest suszą, która obecnie dotyka również Polskę. Wśród opinii ekspertów nie brakuje zdań, że za jakiś czas może zabraknąć warzyw na polskim rynku.
Dr Krzysztof Łuczak, główny ekonomista Grupy BLIX, zauważa, że obecnie weszliśmy w tzw. krótką fazę zmniejszania się produkcji krajowych warzyw. Sytuacja ta może doprowadzić do zwiększenia cen, a także do powtórzenia sytuacji, która miała miejsce w Wielkiej Brytanii w lutym i marcu br. Wystąpiły tam wówczas znaczące braki warzyw. Sprzedawano je w ograniczonych ilościach, a częściowo były zupełnie niedostępne, co wpłynęło na globalne ceny tego surowca. Według eksperta długotrwały proces o takim charakterze może skutkować istotnymi zmianami w kwestii opłacalności produkowania poszczególnych warzyw. Alternatywą mogłaby być produkcja w zamkniętych szklarniach, ale z uwagi na wciąż wysokie koszty, głównie energii, obecnie jest to mało opłacalna alternatywa dla tego typu upraw.
Źródło: portalspozywczy.pl
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej