Październik to niewątpliwie miesiąc, w którym króluje dynia.
Należy ona do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych i obejmuje około 20 gatunków.
To roślina, która ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jej miąższ śmiało można wykorzystać do przygotowania rozgrzewającej zupy, placuszków czy nawet deserowych wypieków. Popularnym dodatkiem są też pestki z dyni oraz wytwarzany z niej olej. Do tego dynia jest małokaloryczna, zawiera witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C oraz składniki takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na dynie.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej