Październik to niewątpliwie miesiąc, w którym króluje dynia.
Należy ona do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych i obejmuje około 20 gatunków.
To roślina, która ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jej miąższ śmiało można wykorzystać do przygotowania rozgrzewającej zupy, placuszków czy nawet deserowych wypieków. Popularnym dodatkiem są też pestki z dyni oraz wytwarzany z niej olej. Do tego dynia jest małokaloryczna, zawiera witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C oraz składniki takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na dynie.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej