Brukselka jest dostępna przez cały rok, jednak sezon na nią trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Dlatego dziś kilka słów o tym warzywie.
Kapusta warzywna brukselska, bo tak brzmi jej pełna nazwa, jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.
Brukselka zawiera następujące witaminy: C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy. Jest również źródłem minerałów takich jak pota, wapń, magnez czy żelazo.
Brukselka jest również źródłem błonnika, który dobrze wpływa na nasz układ trawienny. Znana jest także, podobnie jak inne warzywa krzyżowe z właściwości antynowotworowych.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej