Sezon na brukselkę

2020/11/12 Ciekawostki

Brukselka jest dostępna przez cały rok, jednak sezon na nią trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Dlatego dziś kilka słów o tym warzywie. 

Kapusta warzywna brukselska, bo tak brzmi jej pełna nazwa, jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

Brukselka zawiera następujące witaminy: C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę  czy kwas foliowy. Jest również źródłem minerałów takich jak pota, wapń, magnez czy żelazo. 

Brukselka jest również źródłem błonnika, który dobrze wpływa na nasz układ trawienny. Znana jest także, podobnie jak inne warzywa krzyżowe z właściwości antynowotworowych. 


« Wszystkie wpisy w kategorii