Brukselka jest dostępna przez cały rok, jednak sezon na nią trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Dlatego dziś kilka słów o tym warzywie.
Kapusta warzywna brukselska, bo tak brzmi jej pełna nazwa, jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.
Brukselka zawiera następujące witaminy: C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy. Jest również źródłem minerałów takich jak pota, wapń, magnez czy żelazo.
Brukselka jest również źródłem błonnika, który dobrze wpływa na nasz układ trawienny. Znana jest także, podobnie jak inne warzywa krzyżowe z właściwości antynowotworowych.
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej
22 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Ziemi. Jest to święto, którego celem jest promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie. Firma Hazera od lat stosuje zrównoważone rozwiązania, dzięki...
zobacz więcej