Brukselka jest dostępna przez cały rok, jednak sezon na nią trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Dlatego dziś kilka słów o tym warzywie.
Kapusta warzywna brukselska, bo tak brzmi jej pełna nazwa, jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.
Brukselka zawiera następujące witaminy: C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy. Jest również źródłem minerałów takich jak pota, wapń, magnez czy żelazo.
Brukselka jest również źródłem błonnika, który dobrze wpływa na nasz układ trawienny. Znana jest także, podobnie jak inne warzywa krzyżowe z właściwości antynowotworowych.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a więc czas najwyższy, aby pomyśleć o świątecznych dekoracjach do domów oraz ogrodów. Serdecznie zapraszamy do naszego Centrum Ogrodniczego...
zobacz więcej
Firma Hazera poleca kolejną nowość w swojej ofercie. Jest to kapusta biała 17-1757 F1 w typie znanej odmiany Emily F1. 17-1757 F1 to odmiana...
zobacz więcej
21 listopada 2023 na profilu FB i kanale YouTube serwisu warzywapolowe.pl odbędzie się webinarium podsumowujące tegoroczny projekt 𝐊𝐚𝐥𝐚𝐟𝐢𝐨𝐫𝐨𝐰𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐨 𝐅𝐚𝐫𝐦𝐚 2023. Spotkanie...
zobacz więcej
Pomidor V633 (CORNAROSE) F1 to nowa propozycja od firmy Hazera. Kształtem przypomina odmianę Cornabel ale jest w kolorze pink. Odmiana ta polecana jest do uprawy na 8-12...
zobacz więcej