Jak podaje serwis fresh-market.pl, w roku 2019 krajami, w których odnotowano największe spożycie kapusty były: Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) oraz Niemcy (693 tys. ton). Poziom spożycia kapusty na jednego mieszkańca wynosił w Rumunii 57 kg, w Polsce 24 kg, Portugalii 10 kg i Belgii 9,60 kg. Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.
W 2019 r. Rumunia, Polska i Niemcy były największymi producentami kapusty stanowiąc 58% produkcji europejskiej. Produkcja krajó takich jak Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja była nieco mniejsza i razem stanowiła 31%.
Najlepszym wynikiem jeśli chodzi o eksport kapusty może pochwalić się Holandia (32% całkowitego eksportu), Hiszpania (15%) oraz Niemcy (12%).
Z szacunków Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja marchwi w naszym kraju spadła w przeciągu ostatnich pięciu lat prawie o 1/4. W 2020 roku wyniosła ona...
zobacz więcej
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej