Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Rynek kapusty w Unii Europejskiej

10 września 2020 Ciekawostki

Jak podaje serwis fresh-market.pl, w roku 2019 krajami, w których odnotowano największe spożycie kapusty były: Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) oraz Niemcy (693 tys. ton). Poziom spożycia kapusty na jednego mieszkańca wynosił w Rumunii 57 kg, w Polsce 24 kg, Portugalii 10 kg i Belgii 9,60 kg. Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.

W 2019 r. Rumunia, Polska i Niemcy były największymi producentami kapusty stanowiąc 58% produkcji europejskiej. Produkcja krajó takich jak Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja była nieco mniejsza i razem stanowiła 31%.

Najlepszym wynikiem jeśli chodzi o eksport kapusty może pochwalić się Holandia (32% całkowitego eksportu), Hiszpania (15%) oraz Niemcy (12%).

 

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej