Jak podaje serwis fresh-market.pl, w roku 2019 krajami, w których odnotowano największe spożycie kapusty były: Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) oraz Niemcy (693 tys. ton). Poziom spożycia kapusty na jednego mieszkańca wynosił w Rumunii 57 kg, w Polsce 24 kg, Portugalii 10 kg i Belgii 9,60 kg. Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.
W 2019 r. Rumunia, Polska i Niemcy były największymi producentami kapusty stanowiąc 58% produkcji europejskiej. Produkcja krajó takich jak Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja była nieco mniejsza i razem stanowiła 31%.
Najlepszym wynikiem jeśli chodzi o eksport kapusty może pochwalić się Holandia (32% całkowitego eksportu), Hiszpania (15%) oraz Niemcy (12%).
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej