Rynek kapusty w Unii Europejskiej

2020/09/10 Ciekawostki

Jak podaje serwis fresh-market.pl, w roku 2019 krajami, w których odnotowano największe spożycie kapusty były: Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) oraz Niemcy (693 tys. ton). Poziom spożycia kapusty na jednego mieszkańca wynosił w Rumunii 57 kg, w Polsce 24 kg, Portugalii 10 kg i Belgii 9,60 kg. Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.

W 2019 r. Rumunia, Polska i Niemcy były największymi producentami kapusty stanowiąc 58% produkcji europejskiej. Produkcja krajó takich jak Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja była nieco mniejsza i razem stanowiła 31%.

Najlepszym wynikiem jeśli chodzi o eksport kapusty może pochwalić się Holandia (32% całkowitego eksportu), Hiszpania (15%) oraz Niemcy (12%). 

 


« Wszystkie wpisy w kategorii