Jak podaje serwis fresh-market.pl, w roku 2019 krajami, w których odnotowano największe spożycie kapusty były: Rumunia (1,1 mln ton), Polska (924 tys. ton) oraz Niemcy (693 tys. ton). Poziom spożycia kapusty na jednego mieszkańca wynosił w Rumunii 57 kg, w Polsce 24 kg, Portugalii 10 kg i Belgii 9,60 kg. Średnie spożycie kapusty na mieszkańca na świecie oszacowano na 9 kg na osobę.
W 2019 r. Rumunia, Polska i Niemcy były największymi producentami kapusty stanowiąc 58% produkcji europejskiej. Produkcja krajó takich jak Włochy, Wielka Brytania, Hiszpania, Niderlandy, Francja, Portugalia, Belgia i Grecja była nieco mniejsza i razem stanowiła 31%.
Najlepszym wynikiem jeśli chodzi o eksport kapusty może pochwalić się Holandia (32% całkowitego eksportu), Hiszpania (15%) oraz Niemcy (12%).
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej