Jak podaje serwis sadyogrody.pl udział gruntów rolniczych przeznaczonych pod użytki ekologiczne w Unii Europejskiej w latach 2012-2020 wzrósł o ponad 54 proc. W 2012 roku rolnictwo ekologiczne zajmowało 5,9 proc. wszystkich użytków (9,5 mln hektarów), zaś w 2020 roku było to już 9,1 proc (14,7 mln hektarów gruntów rolnych w UE).
Najwięcej gruntów ekologicznych jest w Austrii, gdzie zajmują jedną czwartą ziem rolniczych. Drugie pod tym względem są Estonia i Szwecja (22% gruntów).
Powyżej 10 proc. udziału odnotowały takie kraje jak: Włochy, Czechy, Łotwa, Finlandia, Słowacja, Dania, Słowenia i Grecja.
Poniżej 5% udziału w gruntach ekologicznych UE mają między innymi Rumunia, Bułgaria, Irlandia, Malta oraz Polska.
Źródło: sadyogrody.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej