Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił analizę rynku warzyw. Dowiadujemy się z niej o cenach warzyw w kwietniu br. względem marca br.
Z raportu wynika, że w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli i pieczarek. Spadły tylko ceny kapusty białej (o 3%).
W zakładach przetwórczych natomiast ceny skupu kapusty białej wzrosły o 5%, zaś ceny cebuli obieranej i marchwi na kostkę obniżyły się odpowiednio o 5% i 4%.
Jeżeli chodzi o firmy skupiające warzywa na eksport, to największy wzrost cen zanotowała marchew (103%). Podrożały również kapusta pekińska, buraki ćwikłowe, seler, cebula, ziemniaki i kapusta biała. Ceny kapusty czerwonej pozostały bez zmian.
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej