Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił analizę rynku warzyw. Dowiadujemy się z niej o cenach warzyw w kwietniu br. względem marca br.
Z raportu wynika, że w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli i pieczarek. Spadły tylko ceny kapusty białej (o 3%).
W zakładach przetwórczych natomiast ceny skupu kapusty białej wzrosły o 5%, zaś ceny cebuli obieranej i marchwi na kostkę obniżyły się odpowiednio o 5% i 4%.
Jeżeli chodzi o firmy skupiające warzywa na eksport, to największy wzrost cen zanotowała marchew (103%). Podrożały również kapusta pekińska, buraki ćwikłowe, seler, cebula, ziemniaki i kapusta biała. Ceny kapusty czerwonej pozostały bez zmian.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej