Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił analizę rynku warzyw. Dowiadujemy się z niej o cenach warzyw w kwietniu br. względem marca br.
Z raportu wynika, że w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli i pieczarek. Spadły tylko ceny kapusty białej (o 3%).
W zakładach przetwórczych natomiast ceny skupu kapusty białej wzrosły o 5%, zaś ceny cebuli obieranej i marchwi na kostkę obniżyły się odpowiednio o 5% i 4%.
Jeżeli chodzi o firmy skupiające warzywa na eksport, to największy wzrost cen zanotowała marchew (103%). Podrożały również kapusta pekińska, buraki ćwikłowe, seler, cebula, ziemniaki i kapusta biała. Ceny kapusty czerwonej pozostały bez zmian.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej