Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił analizę rynku warzyw. Dowiadujemy się z niej o cenach warzyw w kwietniu br. względem marca br.
Z raportu wynika, że w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli i pieczarek. Spadły tylko ceny kapusty białej (o 3%).
W zakładach przetwórczych natomiast ceny skupu kapusty białej wzrosły o 5%, zaś ceny cebuli obieranej i marchwi na kostkę obniżyły się odpowiednio o 5% i 4%.
Jeżeli chodzi o firmy skupiające warzywa na eksport, to największy wzrost cen zanotowała marchew (103%). Podrożały również kapusta pekińska, buraki ćwikłowe, seler, cebula, ziemniaki i kapusta biała. Ceny kapusty czerwonej pozostały bez zmian.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej