Główny Urząd Statystyczny podał przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. Wynika z niego, że produkcja warzyw gruntowych ocenia się na ponad 3,8 mln t, tj. o ok. 3% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Oto jak prezentują się szacunki zbiorów poszczególnych warzyw:
kapusta – 620 tys. to. (4% mniej niż rok wcześniej)
kalafior 126 tys. ton(4% mniej niż rok wcześniej)
cebula 626 tys. ton (4% mniej niż rok wcześniej)
marchew 580 tys. ton (6% mniej niż rok wcześniej)
buraki ćwikłowe 252 tys. ton (4% więcej niż rok wcześniej)
pomidory gruntowe 170 tys. ton (niecały 1% mniej niż rok wcześniej)
ogórki 132 tys. ton (8 procent mniej niż rok wcześniej)
pietruszka korzeniowa 150 tys. ton (9% mniej niż rok wcześniej)
seler korzeniowy 101 tys. ton (9% mniej niż rok wcześniej)
kukurydza cukrowa 154 tys. ton (17% więcej niż rok wcześniej)
dynia, kabaczek, cukinia 415 tys. ton (5% mniej niż rok wcześniej)
pozostałe gatunki warzyw 509 tys. ton (5% mniej niż rok wcześniej)
Źródło: https://stat.gov.pl/
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej