Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS z końca lipca 2020, zbiory warzyw gruntowych w tym roku ukształtują się na poziomie prawie 4,1 mln ton i będą o ok. 6% wyższe niż w 2019 r. Jest to poziom zbliżony do średniej z ostatnich pięciu lat. Warunki agrometeorologiczne były lepsze niż przed rokiem, co sprzyjało wyższej produkcji.
Zbiory oceniane są następująco:
kapusty na 0,9 mln t,
kalafiorów na ok. 200 tys.,
cebuli na ok. 580 tys. t,
marchwi na ok. 700 tys. t,
buraków ćwikłowych na ok. 290 tys. t,
ogórków na ok. 220 tys. t,
pomidorów na ok. 240 tys. t.
Zbiory warzyw spod osłon ukształtują się na poziomie ok. 1,2 mln t, czyli podobnie jak w 2019 r. Produkcja pomidorów spod osłon wyniesie ok. 680 tys. t, a ogórków spod osłon ok. 296 tys. t.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej