Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w 2024 roku. Została ona oszacowana na ok. 3,8 mln ton, czyli na podobnym poziomie, jak w 2023 roku.
Zbiory warzyw w kończącym się roku przedstawiają się następująco:
Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 425,2 tys. ton (wzrost o 5,3%). Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na 446,4 tys. ton.
Źródło: GUS

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej