Produkcja warzyw gruntowych w 2021

2021/12/31 Ciekawostki

GUS oszacował produkcję warzyw gruntowych w 2021 na ponad 3,8 mln ton. Jest to poziom o ok. 1% niższy niż w ubiegłym roku.

Warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych nie były korzystne prawie przez cały okres wegetacji. Siewy warzyw były opóźnione przez  niskie temperatury dobowe powietrza i częste opady deszczu. Pojawiające się w lipcu upały, a później w sierpniu opady, miały negatywny wpływ na rozwój roślin. 

Największy spadek produkcji względem roku 202o odnotowano wśród gatunków ciepłolubnych czyli pomidorów i ogórków. Zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły ok. 127 tys. ton, a zbiory pomidorów były mniejsze 0 15% i zostały ocenione na 158 tys. ton. Produkcja pozostałych warzyw kształtowała się na następującym poziomie:

kapusta – ponad 687 tys. ton

kalafior ok. 138 tys. ton

cebula  617 tys. ton

marchew powyżej 637 tys. ton

buraki ćwikłowe ok. 239 tys. ton.

 

Żródło: warzywapolowe.pl


« Wszystkie wpisy w kategorii