Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Produkcja warzyw gruntowych w 2019 r.

27 grudnia 2019 Ciekawostki

Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.

Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.

W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.

Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.

 

Nowości i wydarzenia w branży

11 kwietnia 2024 Ciekawostki

Delikatesy Hazera

Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...

zobacz więcej

4 kwietnia 2024 Ciekawostki

Bratki

Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...

zobacz więcej

28 marca 2024 Ciekawostki

Import ogórków

W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...

zobacz więcej

21 marca 2024 Ciekawostki

Nowe odmiany roślin w Krajowym rejestrze

7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...

zobacz więcej