Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.
Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.
W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.
Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej