Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Produkcja warzyw gruntowych w 2019 r.

27 grudnia 2019 Ciekawostki

Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.

Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.

W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.

Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.

 

Nowości i wydarzenia w branży

25 kwietnia 2024 Ciekawostki

Burak ćwikłowy #profesjonalnie

Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...

zobacz więcej

18 kwietnia 2024 Ciekawostki

Azalia japońska

Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...

zobacz więcej

11 kwietnia 2024 Ciekawostki

Delikatesy Hazera

Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...

zobacz więcej

4 kwietnia 2024 Ciekawostki

Bratki

Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...

zobacz więcej