Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Produkcja warzyw gruntowych w 2019 r.

27 grudnia 2019 Ciekawostki

Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.

Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.

W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.

Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.

 

Nowości i wydarzenia w branży

18 lipca 2024 Ciekawostki

Ceny pomidorów w 2024 roku

Jak podaje serwis warzywa.pl, ceny pomidorów w 2024 r. znacznie spadły względem tych z ubiegłego roku. Według danych Komisji Europejskiej przeciętna cena wszystkich...

zobacz więcej

11 lipca 2024 Ciekawostki

Konsumpcja warzyw w czerwcu

Badania przeprowadzone przez Kantar Polska wskazują, że Polacy najczęściej w czerwcu sięgali po młode ziemniaki (95% badanych), pomidory (94%) oraz ogórki (90%). Na kojenych miejscach znalazły...

zobacz więcej

4 lipca 2024 Ciekawostki

Budleja

Budleja to rodzaj roślin należący do rodziny trędownikowatych. Wyodrębnia się około 140 gatunków. Występują najczęściej na terenach skalistych, na zboczach i klifach, często na porębach i obrzeżach lasów. Spotkać...

zobacz więcej

27 czerwca 2024 Bez kategorii

Susza rolnicza

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy(IUNG-PIB) w Puławach przedstawił raport dotyczący wartości Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW) dla kraju w okresie...

zobacz więcej