Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.
Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.
W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.
Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.
W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu przybliżającym różne ogrodowe rośliny przedstawiamy Budleję. Jest to efektowna roślina ozdobna, która zyskuje coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jej...
zobacz więcej
Zakupy w Centrum Ogrodniczym Jurek to prawdziwa przyjemność dla każdego miłośnika roślin! To miejsce, gdzie znajdziesz ogromny wybór roślin – od klasycznych kwiatów i krzewów,...
zobacz więcej
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej