Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Produkcja warzyw gruntowych w 2019 r.

27 grudnia 2019 Ciekawostki

Według grudniowego szacunku GUS produkcję warzyw gruntowych w 2019 roku oszacowano na ponad 3,8 mln ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to poziom o ok. 6% niższy.

Tegoroczne warunki wegetacji warzyw gruntowych nie były łatwe. Największym problemem okazała się długotrwała susza, która rozpoczęła się już wiosną. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero do września.

W porównaniu do 2018 roku zmniejszyła się produkcja wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych.

Zbiory kształtowały się następująco: kapusta ponad 0,8 mln ton, marchew ok. 680 tys. ton, cebula ok. 535 tys. ton, buraki ok. 270 tys. ton, kalafiory ok. 210 tys. ton, ogórki ok 225 tys. ton, a pomidory ok. 240 tys. ton.

 

Nowości i wydarzenia w branży

25 stycznia 2023 Ciekawostki

Nowy katalog Hazery już dostępny!

Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...

zobacz więcej

19 stycznia 2023 Wydarzenia

Konferencje Zimowe Syngenta

Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...

zobacz więcej

12 stycznia 2023 Ciekawostki

Robot do zbierania papryki

Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...

zobacz więcej

6 stycznia 2023 Wydarzenia

Webinarium „Patent na marchew”

Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...

zobacz więcej