Serwis www.fresh-market.pl przedstawił dane z raportu Światowej Rady Przetwarzania Pomidorów (WPTC) z 24 maja 2021 dotyczące przetwórstwa pomidorów w 2021 r. Zgodnie z nimi globalny wolumen przetwórstwa pomidorów w bieżącym roku wyniesie 39,226 mln ton. Względem produkcji z 2020 roku nastąpi więc wzrost o 14%.
Wprawdzie Polska nie jest członkiem WPTC, ale jest ujmowana w tych zestawieniach ze względu na to, że jest liczącym się producentem takich pomidorów. Przewiduje się, że w naszym kraju zostanie wyprodukowanych 175 tys. ton pomidorów do przetwórstwa. Daje nam to 20 miejsce wśród krajów na północnym obszarze ziemi, gdzie zbiory mają miejsce głównie od czerwca do grudnia.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej