Serwis warzywapolowe.pl na podstawie danych z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, podał informację na temat produckji papryki w naszym kraju. W roku 2000 areał uprawy papryki wynosił w Polsce 1,5 tys. ha. Ogromy wzrost nastąpił w 2021, gdy powierzchnia uprawy papryki wyniosła aż 2,5 tys. ha. W latach 2022-2023 utrzymywała się na poziomie 2300 – 2500 ha. W minionym roku warzywo to było uprawiane na ponad 2,7 tys. ha.
Największa część upraw papryki (2/3 całości) znajduje się w województwie mazowieckim. Kolejne miejsca zajmują Lubelszczyzna oraz Małopolska. Uprawa papryki zajmuje również spore tereny w województwach łódzkim, świętokrzyskim i kujawsko-pomorskim.
Źródło: warzywapolowe.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej