Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, dwoma głównymi zmartwieniami rolników od dłuższego czasu jest susza oraz pandemia COVID 19.
Pogoda nie sprzyja producentom owoców i warzyw. Według gazety deszczu potrzebuje połowa kraju. Majowe opady poprawiły nieco sytuację w części kraju, ale w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego sytuacja nadal jest bardzo niekorzystna. Długoterminowe prognozy pogody wciąż nie są optymistyczne i wszystko wskazuje na to, że deszcze w letnich miesiącach nie będą w stanie uzupełnić deficytu wody.
Pandemia COVID 19 i spowodowane nią zamknięcie granic uniemożliwia znalezienie pracowników sezonowych z Ukrainy. Brakuje więc ludzi do pracy. Dodatkowym kosztem jest zaopatrzenie robotników w środki ochrony osobistej i środki czystości, odkażanie, przygotowanie procedur bezpieczeństwa i przystosowanie stanowisk pracy. Kolejnym kosztem moze okazać się konieczność wykonania testów dla pracowników z zagranicy.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej