Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Producenci owoców i warzyw walczą z suszą i pandemią

28 maja 2020 Ciekawostki

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, dwoma głównymi zmartwieniami rolników od dłuższego czasu jest susza oraz pandemia COVID 19.

Pogoda nie sprzyja producentom owoców i warzyw. Według gazety deszczu potrzebuje połowa kraju. Majowe opady poprawiły nieco sytuację w części kraju, ale w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego sytuacja nadal jest bardzo niekorzystna. Długoterminowe prognozy pogody wciąż nie są optymistyczne i wszystko wskazuje na to, że deszcze w letnich miesiącach nie będą w stanie uzupełnić deficytu wody.

Pandemia COVID 19 i spowodowane nią zamknięcie granic uniemożliwia znalezienie pracowników sezonowych z Ukrainy. Brakuje więc ludzi do pracy. Dodatkowym kosztem jest zaopatrzenie robotników w środki ochrony osobistej i środki czystości, odkażanie, przygotowanie procedur bezpieczeństwa i przystosowanie stanowisk pracy. Kolejnym kosztem moze okazać się konieczność wykonania testów dla pracowników z zagranicy.

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej