Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Wynika z niej, że w 2022 roku w większości krajów Unii zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku 2021 (wówczas zbiory wynosiły 65,7 mln ton). Czynnikiem, który miał najwięszky wpływ na taką sytuację była mała ilość opadów oraz upały wiosną i latem. Duży spadek produkcji warzyw nastąpił w Hiszpanii oraz we Włoszech.
Produkcja warzyw w Polsce w 2022 r. wyniosła 5387,0 tys. ton na powierzchni 163 tys. ha.
Warzywa pod osłonami uprawiane były na powierzchni 5220 ha, a ich zbiory są szacowane na poziomie 1,53 mln ton.
Źródło: podoslonami.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej