Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Wynika z niej, że w 2022 roku w większości krajów Unii zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku 2021 (wówczas zbiory wynosiły 65,7 mln ton). Czynnikiem, który miał najwięszky wpływ na taką sytuację była mała ilość opadów oraz upały wiosną i latem. Duży spadek produkcji warzyw nastąpił w Hiszpanii oraz we Włoszech.
Produkcja warzyw w Polsce w 2022 r. wyniosła 5387,0 tys. ton na powierzchni 163 tys. ha.
Warzywa pod osłonami uprawiane były na powierzchni 5220 ha, a ich zbiory są szacowane na poziomie 1,53 mln ton.
Źródło: podoslonami.pl
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej