Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Powierzchnia uprawy i produkcja warzyw pod osłonami w 2022 r.

23 marca 2023 Ciekawostki

Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Wynika z niej, że w 2022 roku w większości krajów Unii zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku 2021 (wówczas zbiory wynosiły 65,7 mln ton). Czynnikiem, który miał najwięszky wpływ na taką sytuację była mała ilość opadów oraz upały wiosną i latem. Duży spadek produkcji warzyw nastąpił w Hiszpanii oraz we Włoszech. 

Produkcja warzyw w Polsce w 2022 r. wyniosła 5387,0 tys. ton na powierzchni 163 tys. ha.

Warzywa pod osłonami uprawiane były na powierzchni 5220 ha, a ich zbiory są szacowane na poziomie 1,53 mln ton.

  • Pomidory uprawiane na powierzchni 1750 ha – produkcja 700 tys. ton.
  • Ogórki uprawiane na powierzchni 970 ha – produkcja 330 tys. ton.
  • Warzywa pozostałe (papryka, oberżyna, rzodkiewka, sałata) uprawiane na powierzchni 2500 ha – produkcja 500 tys. ton

 

Źródło: podoslonami.pl

 

Nowości i wydarzenia w branży

12 czerwca 2025 Ciekawostki

Czerwcowe smakołyki

Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...

zobacz więcej

4 czerwca 2025 Bez kategorii

Łubin

Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....

zobacz więcej

29 maja 2025 Ciekawostki

Hazera i TOP The Onion Group dla rozwoju cebuli dymki

Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...

zobacz więcej

22 maja 2025 Ciekawostki

Marchew od Hazery – odmiany świeżorynkowe

Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...

zobacz więcej