Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Wynika z niej, że w 2022 roku w większości krajów Unii zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku 2021 (wówczas zbiory wynosiły 65,7 mln ton). Czynnikiem, który miał najwięszky wpływ na taką sytuację była mała ilość opadów oraz upały wiosną i latem. Duży spadek produkcji warzyw nastąpił w Hiszpanii oraz we Włoszech.
Produkcja warzyw w Polsce w 2022 r. wyniosła 5387,0 tys. ton na powierzchni 163 tys. ha.
Warzywa pod osłonami uprawiane były na powierzchni 5220 ha, a ich zbiory są szacowane na poziomie 1,53 mln ton.
Źródło: podoslonami.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej