Jesień to pora roku, w której niezwykłą popularnością cieszy się dynia. W ostatnich latach to warzywo również u nas w kraju zdobyło wielu zwolenników.
Jak podaje serwis warzywaiowoce.pl za freshplaza, Polska zajmuje piąte miejsce wśród producentów dyni w Unii Europejskiej z produkcją w roku 2019 na poziomie 68,5 tys. ton. Jest to o 3% mniej niż w roku 2018, jednak sama powierzchnia uprawy była o 6,5% większa. W 2019 roku uprawiano to warzywo w naszym kraju na 1,8 tys. ha.
Jeśli chodzi o polski eksport dyń, to stanowi on tylko 0,2% eksportu światowego, co daje Polsce 25 miejsce.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej