Jesień to pora roku, w której niezwykłą popularnością cieszy się dynia. W ostatnich latach to warzywo również u nas w kraju zdobyło wielu zwolenników.
Jak podaje serwis warzywaiowoce.pl za freshplaza, Polska zajmuje piąte miejsce wśród producentów dyni w Unii Europejskiej z produkcją w roku 2019 na poziomie 68,5 tys. ton. Jest to o 3% mniej niż w roku 2018, jednak sama powierzchnia uprawy była o 6,5% większa. W 2019 roku uprawiano to warzywo w naszym kraju na 1,8 tys. ha.
Jeśli chodzi o polski eksport dyń, to stanowi on tylko 0,2% eksportu światowego, co daje Polsce 25 miejsce.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej