Serwis ogrodinfo.pl przedstawił podsumowanie pomidorowego sezonu w europejskich państwach produkujących przetwory z tych warzyw.
Dowiadujemy się z niego, że końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton. Na południu kraju sezon był krótszy i gorszy niż na północy. W Portugalii ze względu na pogodę sezon również być dosyć ciężki. Ostateczna wartość zbiorów szacowana jest na 1,15-1,18 mln ton. Niespokojny sezon był również w Hiszpanii, w której najpierw wystąpiła susza, a później duże opady deszczu podczas sadzenia i chłodny początek lata. Ostatecznie wartość zbiorów szacuje się na 2,8 mln ton. Natomiast w Grecji sezon 2018 zakończył się zbiorami na poziomie 0,32 mln ton
W Polsce produkcja wyniosła 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody (sezon trwał do 15 października). Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha.
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej