Serwis ogrodinfo.pl przedstawił podsumowanie pomidorowego sezonu w europejskich państwach produkujących przetwory z tych warzyw.
Dowiadujemy się z niego, że końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton. Na południu kraju sezon był krótszy i gorszy niż na północy. W Portugalii ze względu na pogodę sezon również być dosyć ciężki. Ostateczna wartość zbiorów szacowana jest na 1,15-1,18 mln ton. Niespokojny sezon był również w Hiszpanii, w której najpierw wystąpiła susza, a później duże opady deszczu podczas sadzenia i chłodny początek lata. Ostatecznie wartość zbiorów szacuje się na 2,8 mln ton. Natomiast w Grecji sezon 2018 zakończył się zbiorami na poziomie 0,32 mln ton
W Polsce produkcja wyniosła 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody (sezon trwał do 15 października). Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej