Serwis ogrodinfo.pl przedstawił podsumowanie pomidorowego sezonu w europejskich państwach produkujących przetwory z tych warzyw.
Dowiadujemy się z niego, że końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton. Na południu kraju sezon był krótszy i gorszy niż na północy. W Portugalii ze względu na pogodę sezon również być dosyć ciężki. Ostateczna wartość zbiorów szacowana jest na 1,15-1,18 mln ton. Niespokojny sezon był również w Hiszpanii, w której najpierw wystąpiła susza, a później duże opady deszczu podczas sadzenia i chłodny początek lata. Ostatecznie wartość zbiorów szacuje się na 2,8 mln ton. Natomiast w Grecji sezon 2018 zakończył się zbiorami na poziomie 0,32 mln ton
W Polsce produkcja wyniosła 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody (sezon trwał do 15 października). Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej