Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Pomidory w Europie w 2018 roku

27 grudnia 2018 Ciekawostki

Serwis ogrodinfo.pl przedstawił podsumowanie pomidorowego sezonu w europejskich państwach produkujących przetwory z tych warzyw.

Dowiadujemy się z niego, że końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton. Na południu kraju sezon był krótszy i gorszy niż na północy. W Portugalii ze względu na pogodę sezon również być dosyć ciężki. Ostateczna wartość zbiorów szacowana jest na 1,15-1,18 mln ton. Niespokojny sezon był również w Hiszpanii, w której najpierw wystąpiła susza, a później duże opady deszczu podczas sadzenia i chłodny początek lata. Ostatecznie wartość zbiorów szacuje się na 2,8 mln ton. Natomiast w Grecji sezon 2018 zakończył się zbiorami na poziomie 0,32 mln ton

W Polsce produkcja wyniosła 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody (sezon trwał do 15 października). Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej