Serwis ogrodinfo.pl przedstawił podsumowanie pomidorowego sezonu w europejskich państwach produkujących przetwory z tych warzyw.
Dowiadujemy się z niego, że końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton. Na południu kraju sezon był krótszy i gorszy niż na północy. W Portugalii ze względu na pogodę sezon również być dosyć ciężki. Ostateczna wartość zbiorów szacowana jest na 1,15-1,18 mln ton. Niespokojny sezon był również w Hiszpanii, w której najpierw wystąpiła susza, a później duże opady deszczu podczas sadzenia i chłodny początek lata. Ostatecznie wartość zbiorów szacuje się na 2,8 mln ton. Natomiast w Grecji sezon 2018 zakończył się zbiorami na poziomie 0,32 mln ton
W Polsce produkcja wyniosła 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody (sezon trwał do 15 października). Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej