Polska znalazła się na trzecim miejscu wśród producentów marchwi w Unii Europejskiej. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, ze w 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, (rok wcześniej 678 tys. ton).
Uprawa marchwi w naszym kraju zajmuje ok. 22 tysiące ha. Pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju marchew zajmuje drugie miejsce, zaraz po cebuli. Większość upraw, bo ok. 70% znajduje się na terenie wojwództw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.
W 2020 r. olska marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 %), Czech (20%) i Rumunii (14%).
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej