Polska znalazła się na trzecim miejscu wśród producentów marchwi w Unii Europejskiej. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, ze w 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, (rok wcześniej 678 tys. ton).
Uprawa marchwi w naszym kraju zajmuje ok. 22 tysiące ha. Pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju marchew zajmuje drugie miejsce, zaraz po cebuli. Większość upraw, bo ok. 70% znajduje się na terenie wojwództw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.
W 2020 r. olska marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 %), Czech (20%) i Rumunii (14%).
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej