Polska znalazła się na trzecim miejscu wśród producentów marchwi w Unii Europejskiej. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, ze w 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, (rok wcześniej 678 tys. ton).
Uprawa marchwi w naszym kraju zajmuje ok. 22 tysiące ha. Pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju marchew zajmuje drugie miejsce, zaraz po cebuli. Większość upraw, bo ok. 70% znajduje się na terenie wojwództw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.
W 2020 r. olska marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 %), Czech (20%) i Rumunii (14%).

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej