Polska znalazła się na trzecim miejscu wśród producentów marchwi w Unii Europejskiej. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, ze w 2020 r. zebrano w Polsce 733 tys. ton marchwi, (rok wcześniej 678 tys. ton).
Uprawa marchwi w naszym kraju zajmuje ok. 22 tysiące ha. Pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju marchew zajmuje drugie miejsce, zaraz po cebuli. Większość upraw, bo ok. 70% znajduje się na terenie wojwództw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego.
W 2020 r. olska marchew eksportowana była prawie w całości do krajów UE, głównie na rynek Słowacji (31 %), Czech (20%) i Rumunii (14%).
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej