Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa. Między 2014 a 2024 rokiem zbiory dyni w naszym kraju wzrosły aż 8-krotnie, a w ubiegłym roku stanowiły aż 33% zbiorów unijnych (383 tys. ton).
Poza Polską na dyniowym rynku największe znaczenie miały: Francja (235 tys. ton, 20 proc. udziału w produkcji UE), Hiszpania (172 tys. ton, 15 proc.), Niemcy (114 tys. ton, 10 proc.) oraz Portugalia (92 tys. ton, 8 proc.).
Podsumowując, Polska w ostatniej dekadzie stała się potęgą dyniową w Europie, stale zwiększając zarówno liczbę hektarów uprawnych, jak i łączną produkcję tego warzywa. Trend wzrostowy utrzymuje się, co wskazuje na dalszy rozwój tej branży w najbliższych latach.
Źródło: portalspozywczy.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej