Już w najbliższą niedzielę 20 maja obchodzić będziemy pierwszy Światowy Dzień Pszczół.
Święto to ustanowione zostało przez ONZ, a za pomysł odpowiada Słowenia. Ma ono podkreślić znaczenie pszczół oraz zwrócić uwagę na problemy związane z wymieraniem pszczół.
W Polsce ukazał się z okazji Światowego Dnia Pszczół raport „Biznes na rzecz bioróżnorodności”. Ekolodzy podkreślają w nim, że głównym zagrożeniem dla tych owadów jest utrata siedlisk, które są bazą pokarmową i lęgową. Dzieje się tak w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Niekorzystne dla pszczół warunki to rozrastające się miasta, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk, nadmierne stosowanie środków ochrony roślin czy zanieczyszczone środowisko.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej