Już w najbliższą niedzielę 20 maja obchodzić będziemy pierwszy Światowy Dzień Pszczół.
Święto to ustanowione zostało przez ONZ, a za pomysł odpowiada Słowenia. Ma ono podkreślić znaczenie pszczół oraz zwrócić uwagę na problemy związane z wymieraniem pszczół.
W Polsce ukazał się z okazji Światowego Dnia Pszczół raport „Biznes na rzecz bioróżnorodności”. Ekolodzy podkreślają w nim, że głównym zagrożeniem dla tych owadów jest utrata siedlisk, które są bazą pokarmową i lęgową. Dzieje się tak w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Niekorzystne dla pszczół warunki to rozrastające się miasta, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk, nadmierne stosowanie środków ochrony roślin czy zanieczyszczone środowisko.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej