Październik i listopad to niewątpliwie miesiące w których króluje dynia. To rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje około 20 gatunków.
W Polsce uprawia się dynie zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią. Dynia zawiera witaminy: C , A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Dynia ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Od wielu lat jest również wykorzystywana jako ozdoba, zwłaszcza w czasie Święta Wszystkich Zmarłych i Halloween.
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej