Październik i listopad to niewątpliwie miesiące w których króluje dynia. To rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje około 20 gatunków.
W Polsce uprawia się dynie zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią. Dynia zawiera witaminy: C , A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Dynia ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Od wielu lat jest również wykorzystywana jako ozdoba, zwłaszcza w czasie Święta Wszystkich Zmarłych i Halloween.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej