Papryka to jedno z tych warzyw, które w kuchni można przygotować na ogromną ilość sposobów. Surowa, gotowana, pieczona, faszerowana, marynowana – pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również dzięki niesamowitym kolorom, nadaje potrawom wyjątkowy wygląd.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Do Europy nasiona papryki przywiózł Diego Alvaraez Chanca towarzyszący Columbowi w wyprawie w 1493 r. Szczególną sławą papryka cieszy się w kuchni węgierskiej, gdzie stała się narodowym symbolem i smakiem.
Papryka zawiera mnóstwo witaminy C. Znajdziemy w niej również sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii. Co ciekawe, podczas procesu duszenia czy pieczenia nie traci swoich cennych właściwości.
Niewątpliwą zaletą papryki jest jej ogromna różnorodność. Bogactwo jej odmian, od słodkiej po niesamowicie ostrą sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej