Papryka to jedno z tych warzyw, które w kuchni można przygotować na ogromną ilość sposobów. Surowa, gotowana, pieczona, faszerowana, marynowana – pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również dzięki niesamowitym kolorom, nadaje potrawom wyjątkowy wygląd.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Do Europy nasiona papryki przywiózł Diego Alvaraez Chanca towarzyszący Columbowi w wyprawie w 1493 r. Szczególną sławą papryka cieszy się w kuchni węgierskiej, gdzie stała się narodowym symbolem i smakiem.
Papryka zawiera mnóstwo witaminy C. Znajdziemy w niej również sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii. Co ciekawe, podczas procesu duszenia czy pieczenia nie traci swoich cennych właściwości.
Niewątpliwą zaletą papryki jest jej ogromna różnorodność. Bogactwo jej odmian, od słodkiej po niesamowicie ostrą sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej