Papryka to jedno z tych warzyw, które w kuchni można przygotować na ogromną ilość sposobów. Surowa, gotowana, pieczona, faszerowana, marynowana – pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również dzięki niesamowitym kolorom, nadaje potrawom wyjątkowy wygląd.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Do Europy nasiona papryki przywiózł Diego Alvaraez Chanca towarzyszący Columbowi w wyprawie w 1493 r. Szczególną sławą papryka cieszy się w kuchni węgierskiej, gdzie stała się narodowym symbolem i smakiem.
Papryka zawiera mnóstwo witaminy C. Znajdziemy w niej również sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii. Co ciekawe, podczas procesu duszenia czy pieczenia nie traci swoich cennych właściwości.
Niewątpliwą zaletą papryki jest jej ogromna różnorodność. Bogactwo jej odmian, od słodkiej po niesamowicie ostrą sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej