Sezon krajowych ogórków szklarniowych powoli się rozkręca. Dlatego dzisiaj u nas parę słów o tych popularnych warzywach.
Ogórek należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Wywodzi się ze Środkowej Azji. Wyróżnia się przynajmniej 52 gatunki ogórków.
W skład ogórka wchodzi przede wszystkim woda. Dlatego też jest on częstszym dodatkiem do sałatek czy kanapek szczególnie latem, gdy pomaga ugasić pragnienie i przynosi orzeźwienie. Ogórki zawierają niewielką ilość witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) oraz składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez.
Do zalet ogórków zaliczyć na pewno można ich niskokaloryczność, dlatego mogą one być bezpieczną i smaczną przekąską dla każdego. Poza tym ogórki zawierają kukurbitacyny, które mają działanie antynowotworowe, a także chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu, co jest bardzo korzystne dla osób zmagających się z problemem nieświeżego oddechu czy nadmiernego pocenia się.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej