Sezon krajowych ogórków szklarniowych powoli się rozkręca. Dlatego dzisiaj u nas parę słów o tych popularnych warzywach.
Ogórek należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Wywodzi się ze Środkowej Azji. Wyróżnia się przynajmniej 52 gatunki ogórków.
W skład ogórka wchodzi przede wszystkim woda. Dlatego też jest on częstszym dodatkiem do sałatek czy kanapek szczególnie latem, gdy pomaga ugasić pragnienie i przynosi orzeźwienie. Ogórki zawierają niewielką ilość witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) oraz składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez.
Do zalet ogórków zaliczyć na pewno można ich niskokaloryczność, dlatego mogą one być bezpieczną i smaczną przekąską dla każdego. Poza tym ogórki zawierają kukurbitacyny, które mają działanie antynowotworowe, a także chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu, co jest bardzo korzystne dla osób zmagających się z problemem nieświeżego oddechu czy nadmiernego pocenia się.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej