Sezon krajowych ogórków szklarniowych powoli się rozkręca. Dlatego dzisiaj u nas parę słów o tych popularnych warzywach.
Ogórek należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Wywodzi się ze Środkowej Azji. Wyróżnia się przynajmniej 52 gatunki ogórków.
W skład ogórka wchodzi przede wszystkim woda. Dlatego też jest on częstszym dodatkiem do sałatek czy kanapek szczególnie latem, gdy pomaga ugasić pragnienie i przynosi orzeźwienie. Ogórki zawierają niewielką ilość witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) oraz składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez.
Do zalet ogórków zaliczyć na pewno można ich niskokaloryczność, dlatego mogą one być bezpieczną i smaczną przekąską dla każdego. Poza tym ogórki zawierają kukurbitacyny, które mają działanie antynowotworowe, a także chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu, co jest bardzo korzystne dla osób zmagających się z problemem nieświeżego oddechu czy nadmiernego pocenia się.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej