Sezon paprykowy wystartował w Polsce z niskimi cenami. W bieżącym roku sezon rozpoczął się z opóźnieniem. Ze względu na niesprzyjającą pogodę okres rozpoczęcia produkcji się przedłużał, a nagłe ocieplenie, które nastąpiło wkrótce potem sprawiło, że nastąpiła maksymalizacja produkcji. Tym sposobem papryki sadzone później pokryły się w czasie z tymi z wcześniejszych upraw.
Członek zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki RP Paweł Myziak twierdzi, że: Ceny być może nie byłyby tak bardzo dotkliwe dla plantatora, gdyby nie wzrost kosztów produkcji. Wzrastają ceny opakowań, ale też koszty pracy i energii. Producentom jest bardzo ciężko. Nasilają się też problemy z pracownikami sezonowymi. Coraz mniej osób chce pracować w rolnictwie. Pracownicy z Ukrainy przeszli do innych branż. Dlatego produkcja warzyw i owoców w Polsce będzie zmniejszać się.
Źródło: sadyogrody.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej