Według badań Kantar do najpopularniejszych warzyw spożywanych w marcu 2023 należą cebula (88% ankietowanych deklaruje jej spożycie), pomidory (83%) oraz marchew (82%). Na kolejnych miejscach znalazły się: ogórki, kapusta, sałata oraz papryka i rzodkiewka.
Spożycie marchwi oraz cebuli jest takie samo jak w marcu ubiegłego roku. Można zauważyć znaczny spadek spożywanych warzyw, co najpewniej jest spowodowane wzrostem cen. Względem marca 2022 r. zdecydowanie zmiejszyła się konsumpcja buraków oraz papryki (spadek na poziomie 19%). Spadek zanotowały również takie warzywa jak: pieczarki, kalafiora, pomidorów i sałaty, kapusty, brokułów oraz ogórków.
Źródło: sadyogrody.pl
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej