Według badań Kantar do najpopularniejszych warzyw spożywanych w marcu 2023 należą cebula (88% ankietowanych deklaruje jej spożycie), pomidory (83%) oraz marchew (82%). Na kolejnych miejscach znalazły się: ogórki, kapusta, sałata oraz papryka i rzodkiewka.
Spożycie marchwi oraz cebuli jest takie samo jak w marcu ubiegłego roku. Można zauważyć znaczny spadek spożywanych warzyw, co najpewniej jest spowodowane wzrostem cen. Względem marca 2022 r. zdecydowanie zmiejszyła się konsumpcja buraków oraz papryki (spadek na poziomie 19%). Spadek zanotowały również takie warzywa jak: pieczarki, kalafiora, pomidorów i sałaty, kapusty, brokułów oraz ogórków.
Źródło: sadyogrody.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej