Według badań Kantar do najpopularniejszych warzyw spożywanych w marcu 2023 należą cebula (88% ankietowanych deklaruje jej spożycie), pomidory (83%) oraz marchew (82%). Na kolejnych miejscach znalazły się: ogórki, kapusta, sałata oraz papryka i rzodkiewka.
Spożycie marchwi oraz cebuli jest takie samo jak w marcu ubiegłego roku. Można zauważyć znaczny spadek spożywanych warzyw, co najpewniej jest spowodowane wzrostem cen. Względem marca 2022 r. zdecydowanie zmiejszyła się konsumpcja buraków oraz papryki (spadek na poziomie 19%). Spadek zanotowały również takie warzywa jak: pieczarki, kalafiora, pomidorów i sałaty, kapusty, brokułów oraz ogórków.
Źródło: sadyogrody.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej