W minioną niedzielę, 12 września, w małopolskiej Charsznicy miała miejsce IV edycja Konkursu „Najcięższa Polska Główka Kapusty”. Organizatorem wydarzenia był Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy oraz firma Bejo Zaden Poland. Konkurs, jak co roku, cieszył się sporym zainteresowaniem pośród miejscowych plantatorów. Kryterium branym pod uwagę w konkursie jest jedynie waga główki kapusty (bez korzenia) wraz z liśćmi wierzchnimi. Muszą one być zdrowe, zielone i bez oznak gnicia.
W ubiegłym roku najcięższa kapusta ważyła 16,3 kg. Tegoroczna zwyciężczyni osiągnęła wagę 14,05 kg. Drugie miejsce zajęła kapusta o wadze 13,75 kg, a trzecie kapusta ważąca 13,55 kg. Każda z nagrodzonych kapust należała do odmiany Novoton.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej