Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw realizuje projekt „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Na zlecenie KZGPOiW Kantar Polska przeprowadził badania dotyczące najchętniej spożywanych warzyw w pierwszym miesiącu nowego roku. Na pierwszym miejscu znalazły sie ziemniaki, których spożycie zadeklarowało 96% badanych. Tuż za nimi, z wynikiem 87%, znalazły się cebule oraz pomidory. Kolejne miejsce należy do marchwi, którą jadło 85% badanych. Popularne wśród konsumentów w styczniu były również ogórki (79%), kapusta oraz papryka (65%), pieczarki(54%) i buraki ćwikłowe(50%). Kalafiora spożywało 42%, brokuła 35%, a cukinię 31%.
Względem stycznia 2024 roku cukinię spożywało o 7% więcej konsumentów. W styczniu 2025 jadło ją 0,5 mln osób więcej niż rok wcześniej czyli aż 9,9 mln Polaków. Spożycie kalafiora w styczniu bieżącego roku deklaruje aż 13,6 mln osób (o 5% więcej niż w styczniu ubiegłego roku).
Źródło: podoslonami.pl
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej