Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%).
W tygodniu poprzedzającym badanie popularnością cieszyła się również marchew (84%), rzodkiewka (80%) i sałata (74%). Kolejne miejsca należą do papryki, kapusty oraz pieczarek.
W porównaniu do maja ubiegłego roku znacząco wzrosło spożycie papryki – przybyło 2,3 mln konsumentów oraz botwiny – 1,7 mln konsumentów więcej. Ogórki natomiast zyskały 1,6 mln konsumentów więcej niż w maju 2023.
Źródło: sadyogrody.pl
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej