Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%).
W tygodniu poprzedzającym badanie popularnością cieszyła się również marchew (84%), rzodkiewka (80%) i sałata (74%). Kolejne miejsca należą do papryki, kapusty oraz pieczarek.
W porównaniu do maja ubiegłego roku znacząco wzrosło spożycie papryki – przybyło 2,3 mln konsumentów oraz botwiny – 1,7 mln konsumentów więcej. Ogórki natomiast zyskały 1,6 mln konsumentów więcej niż w maju 2023.
Źródło: sadyogrody.pl
W 2025 roku import ogórków do Polski osiągnął rekordowy poziom. W okresie od stycznia do maja zaimportowano ponad 41 tys. ton ogórków z aż 21 krajów. Największym dostawcą była Hiszpania, z której sprowadzono...
zobacz więcej
W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu przybliżającym różne ogrodowe rośliny przedstawiamy Budleję. Jest to efektowna roślina ozdobna, która zyskuje coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jej...
zobacz więcej
Zakupy w Centrum Ogrodniczym Jurek to prawdziwa przyjemność dla każdego miłośnika roślin! To miejsce, gdzie znajdziesz ogromny wybór roślin – od klasycznych kwiatów i krzewów,...
zobacz więcej