Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%).
W tygodniu poprzedzającym badanie popularnością cieszyła się również marchew (84%), rzodkiewka (80%) i sałata (74%). Kolejne miejsca należą do papryki, kapusty oraz pieczarek.
W porównaniu do maja ubiegłego roku znacząco wzrosło spożycie papryki – przybyło 2,3 mln konsumentów oraz botwiny – 1,7 mln konsumentów więcej. Ogórki natomiast zyskały 1,6 mln konsumentów więcej niż w maju 2023.
Źródło: sadyogrody.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej