Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli oraz ogórków. Polacy bardzo chętnie sięgali również po marchew, rzodkiewkę, sałatę oraz kapustę i paprykę.
W porównaniu do kwietnia o 8 p.p. wzrosło spożycie cebuli dymki. O 7 p.p. więcej odnotowały pomidory, a o 5 p.p. sałata.
Natomiast względem maja ubiegłego roku wzrosło spożycie cukinii (6 p.p.), a spadło zainteresowanie cebulą dymką (13 p.p.), kalafiorem i kapustą (7 p.p.), sałatą (5 p.p.) oraz ogórkiem i rzodkiewką (4 p.p.).
Źródło: sadyogrody.pl
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej