Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Dyrektor Generalny ONZ zainaugurował wydarzenie, apelując o poprawę zdrowej i zrównoważonej produkcji żywności poprzez innowacje i technologię. Zwrócił również uwagę na problem marnotrawienia żywności.
Inicjatywa ma zachęcać władze państw do prowadzenia edukacji na temat zbilansowanej diety, której podstawę stanowią warzywa, owoce i ich przetwory, takie jak soki.
Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to akcja, która została entuzjastycznie przyjęta przez wiele organizacji, które na co dzień promują obecność warzyw i owoców w diecie, w tym AIAM5, czyli Globalny Sojusz na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”.
Źródło: http://www.kups.org.pl/
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej