Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Dyrektor Generalny ONZ zainaugurował wydarzenie, apelując o poprawę zdrowej i zrównoważonej produkcji żywności poprzez innowacje i technologię. Zwrócił również uwagę na problem marnotrawienia żywności.
Inicjatywa ma zachęcać władze państw do prowadzenia edukacji na temat zbilansowanej diety, której podstawę stanowią warzywa, owoce i ich przetwory, takie jak soki.
Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to akcja, która została entuzjastycznie przyjęta przez wiele organizacji, które na co dzień promują obecność warzyw i owoców w diecie, w tym AIAM5, czyli Globalny Sojusz na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”.
Źródło: http://www.kups.org.pl/
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej