Kukurydza zwyczajna to gatunek rośliny jednorocznej. Należy ona do zbóż i obok pszenicy oraz ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Jest zbożem, które nie zawiera glutenu, dlatego jest częstym składnikiem diet bezglutenowych. Kukurydza pochodzi z Meksyku i stanowi istotny składnik dań tej właśnie kuchni. Jej największym światowym producentem są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Brazylia.
Kukurydza zawiera w sobie dużo skrobi, błonnika, białka, witamin z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Jest również źródłem składników mineralnych takich jak: potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor czy jod.
Ziarna kukurydzy są wykorzystywane do wytwarzania takich produktów jak: mąka kukurydziana, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, syrop kukurydziany czy suszone ziarna przeznaczone do prażenia popcornu.
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej