Kukurydza zwyczajna to gatunek rośliny jednorocznej. Należy ona do zbóż i obok pszenicy oraz ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Jest zbożem, które nie zawiera glutenu, dlatego jest częstym składnikiem diet bezglutenowych. Kukurydza pochodzi z Meksyku i stanowi istotny składnik dań tej właśnie kuchni. Jej największym światowym producentem są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Brazylia.
Kukurydza zawiera w sobie dużo skrobi, błonnika, białka, witamin z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Jest również źródłem składników mineralnych takich jak: potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor czy jod.
Ziarna kukurydzy są wykorzystywane do wytwarzania takich produktów jak: mąka kukurydziana, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, syrop kukurydziany czy suszone ziarna przeznaczone do prażenia popcornu.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej