Kukurydza zwyczajna to gatunek rośliny jednorocznej. Należy ona do zbóż i obok pszenicy oraz ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Jest zbożem, które nie zawiera glutenu, dlatego jest częstym składnikiem diet bezglutenowych. Kukurydza pochodzi z Meksyku i stanowi istotny składnik dań tej właśnie kuchni. Jej największym światowym producentem są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Brazylia.
Kukurydza zawiera w sobie dużo skrobi, błonnika, białka, witamin z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Jest również źródłem składników mineralnych takich jak: potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor czy jod.
Ziarna kukurydzy są wykorzystywane do wytwarzania takich produktów jak: mąka kukurydziana, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, syrop kukurydziany czy suszone ziarna przeznaczone do prażenia popcornu.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej