Przy Krajowej Izbie Gospodarczej powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego. Instytucja ta ma się kompleksowo zajmować rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego.
W Polsce trendy związane ze zdrową żywnością są od paru lat coraz bardziej popularne. Rada ma zajmować się promocją ekologicznych produktów nie tylko w Polsce, ale również na rynkach zagranicznych.
Na pierwszym spotkaniu Rady podkreślono znaczenie polskiej produkcji ekologicznej. Wiceprzewodniczący Rady Paweł Krajmas zwrócił uwagę, że 80% ekologicznej żywności nie pochodzi z Polski. Zadaniem Rady ma być między innymi odwrócenie tej tendencji i zwiększenie udziału w rynku żywności produkowanej przez polskich producentów.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej