Trufla biała to gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych. To jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, a jego wielbiciele i koneserzy są w stanie zapłacić za nie naprawdę wielkie pieniądze.
Podczas tegorocznej, 17 już edycji aukcji białych trufli we włoskim Piemoncie, odbywającej się na zamku w miejscowości Grinzane Cavour, te wyjątkowe grzyby z okolic Alby sprzedano za rekordową sumę 450 tysięcy euro. Trufle licytowali szefowie kuchni i koneserzy z USA i Chin. Aukcji tradycyjnie towarzyszył międzykontynentalny telemost satelitarny, dzięki któremu mogli w niej wziąć udział także filantropi, przedsiębiorcy i kucharze z Filadelfii i Hongkongu. Największy okaz ważący 1,17 kg został kupiony przez chińskiego szefa kuchni za 100 tysięcy 500 euro. Dochód ze sprzedaży trufli zostanie przekazany na cele dobroczynne i w tym roku jest to dochód rekordowy. Ostatni rekord podczas piemonckiej aukcji – 364 tysięcy euro – osiągnięty został 9 lat temu.
Białe trufle to towar luksusowy, przez koneserów określany mianem „białe złoto”. Nie wolno ich podgrzewać, bo tracą wówczas swoje właściwości. Najczęściej dodaje się je po starciu do risotto, dań z makaronu. Białym truflami aromatyzuje się też oliwę.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej