Trufla biała to gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych. To jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, a jego wielbiciele i koneserzy są w stanie zapłacić za nie naprawdę wielkie pieniądze.
Podczas tegorocznej, 17 już edycji aukcji białych trufli we włoskim Piemoncie, odbywającej się na zamku w miejscowości Grinzane Cavour, te wyjątkowe grzyby z okolic Alby sprzedano za rekordową sumę 450 tysięcy euro. Trufle licytowali szefowie kuchni i koneserzy z USA i Chin. Aukcji tradycyjnie towarzyszył międzykontynentalny telemost satelitarny, dzięki któremu mogli w niej wziąć udział także filantropi, przedsiębiorcy i kucharze z Filadelfii i Hongkongu. Największy okaz ważący 1,17 kg został kupiony przez chińskiego szefa kuchni za 100 tysięcy 500 euro. Dochód ze sprzedaży trufli zostanie przekazany na cele dobroczynne i w tym roku jest to dochód rekordowy. Ostatni rekord podczas piemonckiej aukcji – 364 tysięcy euro – osiągnięty został 9 lat temu.
Białe trufle to towar luksusowy, przez koneserów określany mianem „białe złoto”. Nie wolno ich podgrzewać, bo tracą wówczas swoje właściwości. Najczęściej dodaje się je po starciu do risotto, dań z makaronu. Białym truflami aromatyzuje się też oliwę.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej