Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja, która przyciąga uwagę zarówno mieszkańców, jak i turystów. Swoje warzywa do konkursu zgłosiło dwunastu plantatorów. Siódmą edycję konkursu wygrała kapusta wyhodowana przez pana Jakuba Barszczewskiego z miejscowości Czarna (woj. mazowieckie). Jego kapusta odmiany Novoton osiągnęła wagę 19,20 kg. Drugie miejsce zajął pan Michał Galon z Jelczy z kapustą Kilaplon o wadze 13,35 kg, natomiast trzecie pan Michał Raj z Uniejowa Kolonii, którego kapusta Kilaplon osięgnęła wagę 12,95 kg.
Źródło: warzywapolowe.pl
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej