W dniu 28 stycznia 2024 r. w Charsznicy odbyła się Konferencja Kapuściana organizowana przez: Syngenta Polska, Grupę Mularski, Yara Poland oraz Grupę Producentów Rozsad Krasoń.
Specjaliści firmy Syngenta przedstawili między innymi odmiany rekomendowane do uprawy przemysłowej. Wśród nich znalazły się:
Flexton F1, która doskonale sprawdza się w produkcji szybkiej kiszonki, na początek sezonu. Jej okres wegetacji to 85-95 dni. Odmiana ta daje wyrównane główki o masie 3-9 kg, które mają wysoką tolerancję na pękanie.
Terminator F1 to także odmiana zapewniająca stabilne plonowanie. Ma okres wegetacji 110-115 dni, główki dorastają do masy 2,5-5 kg.
Adelco F1, której główki mogą dorastać do 9 kg. To odmiana, która często zostaje laureatem w konkursach na największą główkę kapusty.
Novoton F1, uważany za absolutnego lidera jeśli chodzi o potencjalny do uzyskania plon oraz jakość kapusty do kiszenia.
Creator F1 to odmiana tolerancyjna na zasiedlanie wciornastkiem. Jej okres wegetacji to 120-130 dni, w tym czasie tworzy okrągłe i bardzo zdrowe główki, dorastające do 7 kg.
Professor F1, którego główki dorastają do 9 kg. Okres wegetacji to 130-140 dni. Rośliny o silnym wigorze i wysokieją zdrowotności. Odmiana dedykowana jest do bezpośredniego kiszenia oraz kiszenia po krótkim okresie przechowania (1-2 miesiące).
Źródło: warzywapolowe.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej