Jesień jest bez wątpienia porą roku, w której warzywną królową jest dynia. Ta popularna roślina poza walorami smakowymi, zawiera w sobie ogromną ilość wartościowych minerałów. Jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C oraz składniki takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. To również źródło białka i błonnika.
Dynia stała się symbolem cieszącego się coraz większą popularnością również w Polsce święta Halloween. Pod koniec października na witrynach sklepowych i na domowych podwórkach pojawiają się wydrążone, podświetlone od środka dynie z wyszczerbionymi zębami. W wielu miejscach w Polsce organizowane są różnego rodzaju festyny i imprezy, których tematem przewodnim jest właśnie dynia.
W Krakowie organizowany jest od 2012 roku Festiwal Zaklęte w Dyni. Impreza odbywająca się w Nowej Hucie obejmuje między innymi warsztaty na temat dyni, konkursy dla najmłodszych, różnego rodzaju animacje czy degustacje dyniowych potraw.
Od 2004 roku we Wrocławiu odbywa się Dolnośląski Festiwal Dyni. Organizowany jest on co roku na terenie wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Odbywają się w jego trakcie liczne konkursy, a najpopularniejszy z nich to ten na największą dynię, oraz na dynię o najciekawszym kształcie.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej