Jesień jest bez wątpienia porą roku, w której warzywną królową jest dynia. Ta popularna roślina poza walorami smakowymi, zawiera w sobie ogromną ilość wartościowych minerałów. Jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C oraz składniki takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. To również źródło białka i błonnika.
Dynia stała się symbolem cieszącego się coraz większą popularnością również w Polsce święta Halloween. Pod koniec października na witrynach sklepowych i na domowych podwórkach pojawiają się wydrążone, podświetlone od środka dynie z wyszczerbionymi zębami. W wielu miejscach w Polsce organizowane są różnego rodzaju festyny i imprezy, których tematem przewodnim jest właśnie dynia.
W Krakowie organizowany jest od 2012 roku Festiwal Zaklęte w Dyni. Impreza odbywająca się w Nowej Hucie obejmuje między innymi warsztaty na temat dyni, konkursy dla najmłodszych, różnego rodzaju animacje czy degustacje dyniowych potraw.
Od 2004 roku we Wrocławiu odbywa się Dolnośląski Festiwal Dyni. Organizowany jest on co roku na terenie wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Odbywają się w jego trakcie liczne konkursy, a najpopularniejszy z nich to ten na największą dynię, oraz na dynię o najciekawszym kształcie.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej