Jesień jest bez wątpienia porą roku, w której warzywną królową jest dynia. Ta popularna roślina poza walorami smakowymi, zawiera w sobie ogromną ilość wartościowych minerałów. Jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C oraz składniki takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. To również źródło białka i błonnika.
Dynia stała się symbolem cieszącego się coraz większą popularnością również w Polsce święta Halloween. Pod koniec października na witrynach sklepowych i na domowych podwórkach pojawiają się wydrążone, podświetlone od środka dynie z wyszczerbionymi zębami. W wielu miejscach w Polsce organizowane są różnego rodzaju festyny i imprezy, których tematem przewodnim jest właśnie dynia.
W Krakowie organizowany jest od 2012 roku Festiwal Zaklęte w Dyni. Impreza odbywająca się w Nowej Hucie obejmuje między innymi warsztaty na temat dyni, konkursy dla najmłodszych, różnego rodzaju animacje czy degustacje dyniowych potraw.
Od 2004 roku we Wrocławiu odbywa się Dolnośląski Festiwal Dyni. Organizowany jest on co roku na terenie wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Odbywają się w jego trakcie liczne konkursy, a najpopularniejszy z nich to ten na największą dynię, oraz na dynię o najciekawszym kształcie.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej