Jak podaje FreshMarket w pierwszej połowie 2018 r. Polska zwiększyła import ogórków z rynków zagranicznych. Jednak koszty importu są niższe od tych z ubiegłego roku.
Z informacji GUS wynika, że w pierwszej połowie tego roku sprowadzono nieco ponad 32 tys. ton ogórków, co daje 5% więcej niż w analogicznym okresie w 2017 r. Koszty szacuje się na 151 milionów złotych, czyli 4% mniej niż w okresie styczeń-sierpień w ubiegłym roku.
Liderem wśród dostawców ogórków na rynek polski jest Hiszpania. Eksport produktów z tego kraju do Polski był na poziomie 17 tys. ton. Na drugiem miejscu znalazła się Holandia (6,4 tys. ton), a na trzecim Niemcy (3,5 tys. ton).
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej