W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import był szczególnie intensywny w okresie od stycznia do kwietnia.
Łącznie w pierwszych czterech miesiącach 2025 roku sprowadzono 19,62 tys. ton kapusty (kapusta biała i czerwona, świeża lub schłodzona). Dla porównania, w analogicznym okresie 2024 roku import wyniósł 20,57 tys. ton, a w 2023 roku – 13,74 tys. ton.
Największym dostawcą kapusty jest Macedonia Północna. Sprowadzono stamtąd aż 6,79 tys. ton kapusty za 28,45 mln zł. Kolejne miejsce zajmują Niemcy, od których Polska kupiła 3,58 tys. ton tego warzywa za 12,09 mln zł. Podium zamyka Albania z ilością 2,24 tys. ton za 10,77 mln zł.
Kapustę do Polski w znaczących ilościach sprzedała również Portugalia, Włochy, Białoruś i Hiszpania.
Źródło: warzywa.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej