Główny Urząd Statystyczny opublikował przedwynikowy raport dotyczący głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r.
Dowiadujemy się z niego, że produkcja warzyw gruntowych i ziemniaków będzie znacznie niższa niż rok temu. Różnica w porównaniu do zbiorów zeszłorocznych wynika przede wszystkim z niekorzystnych warunków atmosferycznych jakie wystąpiły w naszym kraju w lecie. Susza uniemożliwiła osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów. Największe obniżenie plonów dotyczy warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych.
W tym momencie łączną produkcję warzyw gruntowych szacuje się na ok. 4,2 mln t, czyli na poziomie około 9% mniejszym od ubiegłorocznego.
Spadek produkcji cebuli szacuje się na ok. 14%, warzyw korzeniowych takich jak marchew i buraki ćwikłowe na ok. 10%, kapusty na ok. 6%, zaś kalafiorów na ok. 8% w stosunku do roku ubiegłego.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej