Jak podaje serwis gospodarz.pl podczas 11 miesięcy ubiegłego roku (od stycznia do listopada) wpływy ze sprzedaży warzyw oraz przetworów warzywnych poza granice naszego kraju wyniosły 1,7 mld euro. Były wyższe od tego samego okresu w roku 2020 o blisko 7%.
Najwięcej polskich warzyw oraz przetworów trafiło do krajów Unii Europejskiej. Najwięcej warzywnego asortymentu trafiło do Niemiec i Francji. Spoza krajów UE największymi odbiorcami polskich warzyw była Wielka Brytania, Rosja i Ukraina. Pieczarki, pomidory oraz cebula były najczęściej eksportowanymi warzywami świeżymi. Natomiast pośród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane, tj. frytki i chipsy oraz warzywa suszone i zakonserwowane.
Źródło: gospodarz.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej