Jak podaje serwis gospodarz.pl podczas 11 miesięcy ubiegłego roku (od stycznia do listopada) wpływy ze sprzedaży warzyw oraz przetworów warzywnych poza granice naszego kraju wyniosły 1,7 mld euro. Były wyższe od tego samego okresu w roku 2020 o blisko 7%.
Najwięcej polskich warzyw oraz przetworów trafiło do krajów Unii Europejskiej. Najwięcej warzywnego asortymentu trafiło do Niemiec i Francji. Spoza krajów UE największymi odbiorcami polskich warzyw była Wielka Brytania, Rosja i Ukraina. Pieczarki, pomidory oraz cebula były najczęściej eksportowanymi warzywami świeżymi. Natomiast pośród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane, tj. frytki i chipsy oraz warzywa suszone i zakonserwowane.
Źródło: gospodarz.pl
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej