W minioną środę – 25 sierpnia – obchodziliśmy Dzień Polskiej Żywności. Święto to powstało i inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i po raz pierwszy obchodzone było w 2013 roku. Ideą święta jest zwrócenie uwagi konsumentów na rodzime produkty spożywcze i ich producentów i dostawców.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na skład produktów, ale również na miejsce z którego one pochodzą. Doceniana jest dobra jakość polskich produktów. Duże zainteresowanie rodzimymi artykułami sprawia, że wspierana jest polska gospodarka.
Badaia przeprowadzone na zlecenie Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” w 2020 roku pokazują, że podczas codziennych zakupów konsumenci kierują się przede wszystkim jakością, ceną i miejscem pochodzenia produktów. 73% respondentów deklaruje, że mając możliwość wyboru wybrałoby produkt polskiego pochodzenia.
Źródło: portalspozywczy.pl
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej