W minioną środę – 25 sierpnia – obchodziliśmy Dzień Polskiej Żywności. Święto to powstało i inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i po raz pierwszy obchodzone było w 2013 roku. Ideą święta jest zwrócenie uwagi konsumentów na rodzime produkty spożywcze i ich producentów i dostawców.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na skład produktów, ale również na miejsce z którego one pochodzą. Doceniana jest dobra jakość polskich produktów. Duże zainteresowanie rodzimymi artykułami sprawia, że wspierana jest polska gospodarka.
Badaia przeprowadzone na zlecenie Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” w 2020 roku pokazują, że podczas codziennych zakupów konsumenci kierują się przede wszystkim jakością, ceną i miejscem pochodzenia produktów. 73% respondentów deklaruje, że mając możliwość wyboru wybrałoby produkt polskiego pochodzenia.
Źródło: portalspozywczy.pl
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej