W minioną środę – 25 sierpnia – obchodziliśmy Dzień Polskiej Żywności. Święto to powstało i inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i po raz pierwszy obchodzone było w 2013 roku. Ideą święta jest zwrócenie uwagi konsumentów na rodzime produkty spożywcze i ich producentów i dostawców.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na skład produktów, ale również na miejsce z którego one pochodzą. Doceniana jest dobra jakość polskich produktów. Duże zainteresowanie rodzimymi artykułami sprawia, że wspierana jest polska gospodarka.
Badaia przeprowadzone na zlecenie Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” w 2020 roku pokazują, że podczas codziennych zakupów konsumenci kierują się przede wszystkim jakością, ceną i miejscem pochodzenia produktów. 73% respondentów deklaruje, że mając możliwość wyboru wybrałoby produkt polskiego pochodzenia.
Źródło: portalspozywczy.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej