W minioną środę – 25 sierpnia – obchodziliśmy Dzień Polskiej Żywności. Święto to powstało i inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i po raz pierwszy obchodzone było w 2013 roku. Ideą święta jest zwrócenie uwagi konsumentów na rodzime produkty spożywcze i ich producentów i dostawców.
Polacy coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na skład produktów, ale również na miejsce z którego one pochodzą. Doceniana jest dobra jakość polskich produktów. Duże zainteresowanie rodzimymi artykułami sprawia, że wspierana jest polska gospodarka.
Badaia przeprowadzone na zlecenie Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” w 2020 roku pokazują, że podczas codziennych zakupów konsumenci kierują się przede wszystkim jakością, ceną i miejscem pochodzenia produktów. 73% respondentów deklaruje, że mając możliwość wyboru wybrałoby produkt polskiego pochodzenia.
Źródło: portalspozywczy.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej