Czy wiecie, że w ubiegłym tygodniu obchodziliśmy Dzień Marchewki? :) To nietypowe święto przypadło w tym roku na 4 kwietnia.
Marchew jest rośliną niezwykle bogatą w witaminy i minerały. Beta-karoten zawarty w marchwi korzystnie wpływa na nasz wzrok, wzmacnie odporność oraz przyspiesza opalanie i sprawia, że możemy dłużej cieszyć się piękną karnacją.
Marchew można jadać pod wieloma postaciami: surową, jako surówkę, gotowaną, smażoną, duszoną, w zupach i sałatkach, a także w formie soków lub przetworów.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej